Baggrund, tekst m.m.
I should have danced
Fra "Easy Heart" (2014)
Klik for at vælge andre sange
Om en situation de fleste mænd (og kvinder) på ét eller andet tidspunkt i deres liv har prøvet:
at få øje på en kvinde/mand, der på et splitsekund optager al ens opmærksomhed.
at overveje om man skal gå derhen, hvad man skal sige, hvordan man skal sige det, om man skal gøre det nu eller om der er et bedre tidspunkt senere, om man tør, om man blir til grin, om det ikke er ligegyldigt om man blir til grin - men til sidst, ende med at blive stående og ikke gøre noget som helst.
- og så bagefter - med en fornemmelse af at have svigtet noget smukt og vigtigt - gå hjem og tænke: "hvad der mon kunne have sket hvis....".
For mig har sangen relation til en helt bestemt fest i min ungdom, men sangen handler også i mere overført betydning, om alle de gange hvor livet har budt sig særligt til og "man skulle have trådt ind i dansen", istedet for skeptisk og afventende at lade muligheden forsvinde ud af syne.
Teksten er skrevet sammen med Ray Bonneville, en canadadisk sangskriver, guitarist mundharmonikaspiller der flyttede til USA som 12-årig.
Han har bl.a. været soldat i Vietnam og "bush-pilot" i Alaska hvor han fra et étmotorers-fly smed forsyninger ned til folk i de meget øde egne, har boet seks år i New Orleans (det kan man godt høre), og har de sidste 30 år spillet ca 100 koncerter om året i USA og europa. I 1999 modtog han en Canadisk "Grammy" (kaldet "Juno") for albummet "Gust of wind".
Han blir kaldt en "song and groove man", og har en fabelagtig og simpel måde at optræde når han er et "one man band", med en meget groovy fingepicking guitarstil (oftest elguitar), parret med fodtramp fra begge fødder, og med nogle tekster der skærer ind til benet og en stemme der får én til at tro på hvert et ord han synger.
Jeg kan varmt anbefale at dykke ned i hans videoer og sange.
Jeg mødte Ray i Austin i 2012 hvor vi over nogle dage skrev teksten til "I should have danced". Han er langt hurtigere til at generere ord og billeder end mig, så arbejdsfordelingen var i store træk, at jeg fortalte lidt om baggrunden til historien hvorefter han kom med en masse bud, som jeg derefter kommenterede på og tweakede, til vi begge var tilfredse.
Sangtitlen var min udgangsidé-/linje, men han syntes ikke der skulle være en sådan tilbagevendende, opsummerende linje i sangen "folk skal tænke det selv".. Jeg kunne godt li at én linje summerede hele sangens mood og tema op.
Da Tim O' Brien, (der er med på optagelserne til "Easy Heart") skulle komme til Austin hvor studiet var, spurgte jeg ham om jeg skulle booke et hotelværelse til ham, men han sagde at han kendte én han kunne bo hos - det var så Ray - som han havde kendt siden ungdomsårene. Small world ! :-)
Optagelserne
"I should have danced" er optaget i "Congress House Studio" i Austin, Tx i 2012 med Tim O'Brien (mandolin), Glenn Fukunaga (bas), Danny Frankel (trommer) og JL på akkustisk guitar og vokal. Vi lavede både optagelser med vokal på grundsporene og en instrumental-version som man kunne synge på bagefter. Versionen på albummet er en blanding af de to.
Arrangementsmæssigt var det idéen, at trommerne skulle fokusere på étslaget uden egentlig at spille 2 og 3 -slaget (som man ellers ofte gør i en vals) og guitaren tage sig af de andre to slag. Det gir ret meget luft til de andre instrumenter. Tim spiller en fabalagtig mandolinsolo på grundbåndet. Efterfølgende har Bjarke Falgren lagt de smukke strygere på. Dan Hemmer spiller enkle men væsentlige orgel-ting. Jeg har dubbet el- og slideguitar og noget af vokalen, og ovenpå Dannys lilletromme er der lagt lyden af nogle knive og gafler.
(se fuld creditliste)
Albummet "Easy Heart" blev optaget i Congress House Studio i Austin, Tx i nov. 2012 (altså grundsporene akkustisk guitar, bas, violin/mandolin og trommer og percussion).
For mig var det et nyt land, en ny by, et nyt studie, nye musikere (på nær Danny F som også var med på min "It's almost love" fra 2006) og nye teknikere. En masse ubekendte og en masse udfordringer - hvilket også var intentionen:at bringe mig ud af min "comfort zone", og ind i så meget nyt, at det var umuligt at støtte sig til "sådan plejer jeg at...".
Jeg havde dog på forhånd forhørt mig om mulige studier blandt mine venner i Austin og checket Congress House ud forrige gang jeg var i Austin.
Det er fuldstændig afgørende, at have gode professionelle teknikere på, specielt når der er så kort tid, og Mark og André og studiet, viste sig at leve op til det hele.
Vi havde tre dage til ti numre inkl. opstilling og øvning/arrangement, hvilket var en væsentligt hurtigere proces end jeg havde prøvet før. Danny kom fra Los Angeles, Glenn bor i Austin og Tim O'Brien var fløjet ind fra Nashville nogle dage forinden hvor vi havde et par dage sammen til at løbe numrene igennem - de andre to fik først numrene i studiet.
Da jeg ikke tør flyve med min A-guitar (en håndbygget Kehlet fra 1990), havde Tim sagt, at han kunne tage nogle af sine egne med - TOP god kollegial attitude ! Og hans guitarer var selvfølgelig spitzenklasse - inklusive en Martin guitar i serien...."Tim O' Brien" (Martin har lavet en speciel serie baseret på hans smag og behov - blærerøv !).
Tim forhørte sig også blandt sine Austin-kolleger om byens bedste bassist til vores session, og valget faldt på Glenn Fukunaga, som på alle måder lød som "Austins bedste bassist". Hans familie er fra Hawaii og når han ikke spiller med Bob Dylan, Robert Plant eller Dixie Chicks, er han bogbinder for at få økonomien til at hænge sammen (hvis man synes det er svært at være musiker i Dk, så tag et smut til USA).
Alle sessions foregik i en behagelig, kreativ og afslappet atmosfære og stort set det hele faldt forbløffende hurtigt på plads efter ret få gennemspilninger.
Det fantastiske ved at arbejde med musikere af dén klasse er, at det eneste du reelt behøver at gøre er, SELV at kunne performe dit nummer på den måde du synes det skal spilles, synges og svinge (og så lige skrive den formodede form op på et stykke papir). Hvis du kan dét, så finder de ret hurtigt ud af hvordan de med deres instrument og rolle, bedst musikalsk kan støtte op om dén musik de hører - samtidigt med at de lytter til hverandres proces og retter sig dynamisk, arrangements-mæssigt o.s.v. ind efter det.
Easy Heart blev nomineret til "Bedste udgivelse i Tyskland" af "Schallplattenkritik"; sammenslutningen af musikanmeldere i Tyskland, Østrig og Schweiz.
I should have danced
(Musik: Lysdal - Tekst:Boneville/Lysdal)
The first time I saw you standing alone
I stood in awe of the beauty you own
Desire flash flooding all through my veins
You broke into my heart that day
Music was playing inside my head
I went to tell you but I froze instead
So hard to say now but I missed my chance
I can’t sleep I should have danced
I spied you walking, out on the street
Asking myself, what's wrong with me
A love that hides too deep in a heart
Is bound to get lost in the dark
Somewhere in my head we talk easily
Like the two lovers we ought to be
All of my jokes seem funny to you
Gone is my fear and my blues
I should have danced
I saw a film it was in black and white
The credits came rolling up came the lights
I walked out of there and thought about love
Don't it make fools of us all
So now I've bared, my soul to you
You can see it's a dream, and yet it's true
I'll be on my way now, see you around
It’s late and here comes the dawn
It’s late and here comes the dawn
Somewhere in my head....
"I should have danced" Live fra Strib Festival
Fra optagelserne i Austin, Tx
The "Easy Hearts", Austin, Tx
Credits
Dét at stort set al musik idag blir solgt som signaler gennem luften har gjort, at al den baggrundsinfo om musikere, studie, teknikere, fotografer m.m., som man før kunne finde på covers, er væk.
Så her en liste over de skyldige:
(og jeg er beæret over at arbejde med dem allesammen)
MUSIKERE PÅ "EASY HEART"
Greg Leisz - Pedal Steel guitar (Joni Mitchell, John Mayer, Eric Clapton, Bill Frisell)
Danny Frankel - Trommer (Rickie Lee Jones, Lou Reed, Marianne Faitfull, John Cale , Laurie Anderson)
Tim O' Brien - Mandolin (Mark Knopfler, The Chieftains)
Glenn Fukunaga - Bas (Bob Dylan, Robert Plant, Dixie Chicks)
Dan Hemmer - Orgel
Bjarke Falgren - Bratsch
Jesper Bo Hansen - Synths (Glenn Hughes, Jesper Binzer, Anne Linnet)
Jens Lysdal Elguitar, Slide Guitar, Laud, Piano, Synth, Percussion
TEKNIKERE M.M
Indspillet af Marc Hallman i Congress House Studio, Austin, Texas
Assisterende tekniker Andre Moran
Dubs indspillede af Jens Lysdal i Village Pond Studios, Slagslunde, Danmark
Mixet af Kristian Thomsen i King Kong Studios, Kbh, og af Lars Nissen i Village Pond Studios, Slagslunde, Danmark
Mastereret Nikolaj Vinten i Supersonic
PRODUCERET AF JENS LYSDAL
Fotos af Elisa Hauerbach
Cover design Steve Averill